Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(9)
Forma i typ
Książki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(8)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna Dorośli
(7)
Filia Przy Moście
(1)
Czytelnia główna
(2)
Autor
Adams Julie Pointer
(1)
Bralczyk Jerzy
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Dumanowski Jarosław
(1)
Iwaszkiewicz Maria
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kienzler Iwona
(1)
Kinsella Kajsa
(1)
Lengren Katarzyna
(1)
Majewski Lech
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Viestad Andreas
(1)
Wasilewski Jacek
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura norweska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(5497)
Powieść polska
(4773)
Powieść angielska
(2921)
Książka dla najmłodszych
(2408)
Kobieta
(2225)
Kultura stołu
(-)
Przyjaźń
(1696)
Rodzina
(1411)
Powieść norweska
(1319)
Tajemnica
(1312)
Miłość
(1262)
Saga
(1191)
Historia Polski
(1044)
Powieść niemiecka
(1037)
Relacje międzyludzkie
(1035)
Lektura szkolna
(1011)
Powieść francuska
(977)
Poezja polska
(910)
Powieść obyczajowa
(857)
Nastolatki
(792)
Śledztwo i dochodzenie
(792)
Zwierzęta
(771)
Opowiadania dla dzieci
(758)
Dziewczęta
(726)
Zabójstwo
(694)
Powieść sensacyjna
(693)
Magia
(673)
Powieść młodzieżowa
(604)
Powieść obyczajowa dla młodzieży
(594)
II wojna światowa
(591)
Powieść fantast.-realist. dla dzieci
(586)
Uczucia
(580)
II wojna światowa (1939-1945)
(539)
Rodzeństwo
(517)
Sekrety rodzinne
(512)
Trudne sytuacje życiowe
(507)
Relacja romantyczna
(496)
Powieść kryminalna
(481)
Powieść obyczajowa dla dzieci
(470)
Policjanci
(441)
Małżeństwo
(440)
Wybory życiowe
(428)
Dzieci
(425)
Osoby zaginione
(419)
Boże Narodzenie
(409)
Powieść przygodowa
(401)
Podróże
(393)
Opowiadania polskie
(371)
Życie codzienne
(370)
Uczniowie
(355)
Biografia
(348)
Ludzie a zwierzęta
(344)
Psy
(331)
Matki i córki
(317)
Zakochanie
(305)
Żydzi
(305)
Historia literatury polskiej
(304)
Koty
(298)
Uprowadzenie
(297)
Wspomnienia
(296)
Wakacje
(286)
Fantasy
(280)
Region
(279)
Dziadkowie i wnuki
(273)
Poszukiwania zaginionych
(271)
Chłopcy
(269)
Dramat polski
(268)
Thriller
(268)
Przepisy kulinarne
(251)
Przestępczość zorganizowana
(251)
Medycyna
(248)
Wielkopolska
(247)
Ojcowie i córki
(243)
Polityka
(243)
Powieść historyczna
(242)
Powieść autobiograficzna
(241)
Muzyka
(240)
Historia
(236)
Literatura polska
(236)
Dziennikarze
(234)
Psychologia
(232)
Bajeczki dla najmłodszych
(228)
Baśń
(220)
Krainy i światy fikcyjne
(220)
Marzenia
(218)
Stworzenia fantastyczne
(212)
Władcy
(211)
Arystokracja
(210)
Opowiadania
(209)
Seryjni zabójcy
(209)
Religia
(204)
Zemsta
(199)
Filozofia
(196)
Czarownice i czarownicy
(188)
Śmierć
(188)
Fantastyka
(186)
Horror
(183)
Poznańskie środowisko literackie
(183)
Studenci
(183)
Prywatni detektywi
(181)
Polacy za granicą
(179)
Temat: czas
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1901-2000
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Włochy
(2)
Dania
(1)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Kalifornia (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Dyskusja
(1)
Esej
(1)
Poradnik
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Dom i ogród
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Japońska sztuka życia wabi-sabi to antidotum na perfekcjonizm kultury Zachodu. W Kraju Kwitnącej Wiśni piękno jest niedoskonałe i przemijające, a najpiękniejsze przedmioty to te z historią i zszarganym życiorysem. Japończycy potrafią zachwycić się tym, co niedoskonałe i ulotne. Dla swoich gości przygotowują ciepłe kapcie i pożywne, ale nie wystawne posiłki. Nie spisują na straty wyszczerbionej ceramiki, która towarzyszyła im przez wiele lat. Co jakiś czas rezygnują ze stołu i jedzą na trawie, żeby poczuć się częścią przyrody. Dzięki książce Żyj wabi-sabi odkryjesz, jak w różnych zakątkach świata można dostrzec piękno w niedoskonałości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedwojenne smaki / Iwona Kienzler. - Warszawa : Editpresse : Bellona, 2014. - 129, [6] s. : il. ; 24 cm.
(DWUDZIESTOLECIE MIĘDZYWOJENNE ; Tom 29)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cała Skandynawia w 100 hasłach! Moda na Skandynawię trwa w najlepsze. "Nordicana" to pięknie ilustrowany przewodnik po wszystkim tym, za co kochamy Skandynawię - przedmioty, zjawiska, trendy oraz ludzie. Z krótkich, błyskotliwych tekstów dowiemy się wszystkiego, co należy wiedzieć o kulturze, sztuce i historii Półwyspu Skandynawskiego. 100 haseł i pojęć związanych ze Skandynawią - kultura i sztuka, historia i obyczaje, ludzie, przedmioty, styl życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy. - Wydanie 2. - Warszawa: PWN, 2021. - 294, [2] strony : faksymilia, fotografie, ilustracje ; 21 cm.
„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami, 2023 - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. Autorką książki jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
OBIAD W RZYMIE HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU. Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 94(4) (1 egz.)
Filia Przy Moście
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 94 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej