Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna Dorośli
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(794)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(536)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(-)
Krzyżanowski Julian
(424)
Konopnicka Maria
(370)
Zarawska Patrycja
(347)
Sienkiewicz Henryk
(311)
Otwinowska Barbara
(309)
Marciniakówna Anna
(301)
Mickiewicz Adam
(284)
Zimnicka Iwona
(281)
Kraszewski Józef Ignacy
(263)
Trzeciak Weronika
(262)
Steel Danielle
(251)
Roberts Nora
(249)
Boy-Żeleński Tadeusz
(240)
Leśmian Bolesław
(234)
Krasicki Ignacy
(229)
Drewnowski Jacek
(224)
Fabianowska Małgorzata
(224)
Courths-Mahler Jadwiga
(220)
Sandemo Margit
(216)
Słowacki Juliusz
(206)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Prus Bolesław
(189)
Chotomska Wanda
(178)
Mosek Katarzyna
(176)
Byczek Zuzanna
(165)
Mazan Maciejka
(164)
Jachowicz Stanisław
(159)
Żeromski Stefan
(159)
Pedersen Bente
(154)
Strzałkowska Małgorzata
(149)
Skowrońska Emilia
(143)
Kasdepke Grzegorz
(141)
Lech Justyna
(138)
Szulc Andrzej
(138)
Brzechwa Jan
(135)
Webb Holly
(134)
Chmielewska Joanna
(132)
King Stephen
(132)
Rolando Bianka
(131)
Głowińska Anita
(128)
Montgomery Lucy Maud
(127)
Lindgren Astrid
(126)
Andersen Hans Christian
(119)
Czechowicz Józef
(119)
Skalska Katarzyna
(117)
Frączek Agnieszka
(116)
Just Anna
(116)
Clark Brenda
(115)
Johansen Jorunn
(115)
Spirydowicz Ewa
(115)
Braiter Paulina
(114)
Gawryluk Barbara
(114)
Kraśko Jan
(113)
Górecka Barbara
(112)
Hitchcock Alfred
(112)
Królicki Zbigniew A
(112)
Cholewa Piotr W
(109)
Górski Wojciech
(108)
Musierowicz Małgorzata
(108)
Masterton Graham
(107)
Kobyzew-Gładzka Elżbieta
(106)
Chomicz-Dąbrowska Lucyna
(105)
Iwaszkiewicz Jarosław
(105)
Liebert Jerzy
(105)
May Karol
(105)
Mróz Remigiusz
(103)
Fabisińska Liliana
(102)
Kledzik Emilia
(102)
Popławska Anna
(102)
Stelmaszyk Agnieszka
(102)
Szancer Jan Marcin
(102)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Ingulstad Frid
(101)
Napierski Stefan
(101)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(100)
Stanecka Zofia
(100)
Tuwim Julian
(100)
Polkowski Andrzej
(99)
Supeł Barbara
(99)
Cussler Clive
(97)
Krella-Moch Aneta
(97)
Lien Merete
(97)
Mortka Marcin
(97)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Bourgeois Paulette
(95)
Domańska Joanna
(95)
Piotrowska Eliza
(95)
Wilusz Tomasz
(95)
Możdżyńska Aldona
(94)
Ross Tony
(94)
Olejnik Donata
(93)
Żeleński-Boy Tadeusz
(93)
Onichimowska Anna
(91)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kuchnia polska
(1)
Kultura stołu
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej